SXSW 2022: Metaverse onder de loep

April 2, 2022
Is er maar één Metaverse, of zijn er verschillende?

Vele collega’s uit de televisiewereld bezoeken jaarlijks een beurs of een evenement. MIP en MIPCOM in Cannes mogen zich elk jaar verheugen in een hele schare content hungry Nederlanders. NAB en IBC bieden daarnaast de meer in technologie geïnteresseerden een platform om zich te informeren. Een klein groepje, je zou haast zeggen de ‘digitale avant-garde’, richt zich al een aantal jaren op South-by-SouthWest, kortweg SXSW genoemd, een aansprekende conferentie annex festival in Austin, Texas. Oege Boonstra doet verslag voor BM.

SXSW begon jaren terug als muziekfestival, verbreedde dat al spoedig naar film en heeft daarnaast een succesvolle digitale component ontwikkeld. De ‘interactieve’ conferentie is uitgegroeid tot een massaal Tech-evenement met honderden kleine en grote presentaties, panels, interviews en optredens. Alumni Roeland Stekelenburg en Erwin Blom kunnen met genoegen verhalen van de introductie van Twitter, de presentatie van Elon Musk en ga zo maar door.

De beurs werd dit jaar na twee noodgedwongen online evenementen weer live in Austin georganiseerd. Het kostte niet veel moeite om te besluiten een keer mee te gaan: als je inspiratie zoekt of de laatste trends op het gebied van media-innovatie wilt ontdekken is dit the place to be. Wie wil er niet geïnformeerd worden over de laatste Tech-ontwikkelingen door professor Amy Webb of de trends gepresenteerd krijgen door hoogleraar Scott Gallaway? De tien ‘non-obvious trends’ van Rahit Barghawa waren ook een feest om naar te luisteren. Het legendarische vakblad Variety heeft een researchafdeling opgezet en kwam met een reeks opmerkelijke data en analyses. En aan het einde volgde nog het optreden van een ware legende, waarover later meer.

Fiets

Vrijgevig
Amy Webb verraste een volgepakte zaal met haar laatste rapport over Tech trends. Ze richtte het Future Today Institute op en is zo vrijgevig alle onderzoeken van haar instituut online te zetten. In een onvoorstelbaar tempo kwamen de laatste inzichten over Artifical Intelligence, de Metaverse (hét onderwerp op deze SXSW) en Synthetic Biology voorbij. Haar overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van AI maakten wel duidelijk dat ons allen nog heel wat gebruikersgemak te wachten staat.

‘Facial recognition’ gaat wellicht vervangen worden door ‘Heartbeat recognition’ en ook op het gebied van ‘search’ staat ons nog een revolutie te wachten. Daarnaast legde ze kordaat uit hoe de brug gaat worden geslagen tussen de reële en de virtuele wereld in de Metaverse. Op het terrein van Synthetic Biology kwam ze met een reeks projecten die nu al in voorbereiding zijn op universiteiten en onderzoeksinstellingen: van synthetisch DNA tot kunstmatig gekweekt kippenvlees.

Ook op het gebied van
‘search’ staat ons nog
een revolutie te wachten

Immers, bij de Super Bowl consumeren Amerikaanse 75 miljoen kippen en dan moet je productiviteit opvoeren. Amy vindt dit ook afkeurenswaardig, maar wie geïnteresseerd is in haar technologie trends: op deze site is een rijkdom aan informatie te downloaden.

Scott Gallaway kreeg de lachers op de hand met zijn Provocative Predictions. Hij raadde een eveneens volle zaal twee jaar terug aan aandelen Tesla direct van de hand te doen. Wie dat heeft gedaan, heeft sindsdien een verzeventienvoudiging (!) van de waarde gemist. Hij liet zich door deze kleine tegenslag niet uit het veld slaan en kwam met een reeks aan provocatieve voorspellingen: Apple wordt de winnaar in de Metaverse, Facebook’s Mark Zuckerberg gaat ondanks de nieuwe naamgeving van zijn bedrijf (Meta) deze slag missen en Poetin gaat alle huidige oligarchen laten vallen om een nieuwe generatie van dit soort personen op te bouwen.

SXSW

Variety+
Als je nog geïnteresseerd bent in toekomstige investeringen: kies voor sportrechten, mediabedrijven en luxegoederen. Dit zijn de ‘brands’ die in de toekomstige economie van grote waarde zullen blijken te zijn. Wie deze provocatieve denker wil volgen: meld je hier aan.

Variety+, het onderzoek platform van dit vermaarde vakblad, kwam ook met een rijke verzameling analyses. Zo maar een paar opmerkelijke inzichten van analisten Andrew Wallenstein en Gavin Bridge:

– De wereldwijde content spend is in de laatste twee jaar met 61% (!) gestegen, and that’s a fact. We leven dus echt in ‘The Golden Age of Content’: als content providers het nu niet maken doen ze het waarschijnlijk nooit meer;
– Betaaltelevisie gaat het de komende jaren nog moeilijker krijgen en kan alleen overleven door excessief te investeren in sportrechten, waarvan de waarde in de komende jaren weer fors zal toenemen;
– De Box Office doctrine van de majors gaat ook na corona teloor. Het ’90 dagen bioscoop window’ gaat op de schop. Het verdwijnt of gaat naar maximaal 45 dagen;
– Themaparken komen er na de ellende van de afgelopen twee jaar weer helemaal bovenop. Goed nieuws voor de Efteling;
– De Metaverse is alleen maar een hype en gaat als web 3.0 versie niet mainstream worden.

Wie geïnteresseerd is in de slides van deze geweldige presentatie moet mij maar even een mail sturen: oege@3rivers.nl Dat laatste punt was wel zeer opmerkelijk, gezien het feit dat Facebook zo fundamenteel inzet op de Metaverse. Velen zien dat anders en daarom deze korte verhandeling over deze ook voor de media zo fundamentele ontwikkeling.

Exploderen
Zoals hierboven vermeld, als er één begrip op deze SXSW in ieders mond lag is het wel de Metaverse. Sinds Mark Zuckerberg zijn bedrijf Meta ging noemen, werd het begrip pas echt ‘hot’. Want als ‘de Zuck’ zich er tegenaan gaat bemoeien, zal het wel iets heel bijzonders zijn. Aldus geschiedde op de SXSW-conferentie, het aantal bijeenkomsten dat over de Metaverse ging explodeerde.

Meta

Maar wat is dat nou eigenlijk, die Metaverse? Een belevingswereld waar je toetreedt door het dragen van een Oculus? Een nieuwe game-omgeving, die je gewoon met je toetsenbord en muis tot werkelijkheid laat komen? Een virtuele wereld met eindeloze mogelijkheden? Of is het gewoon een nieuwe versie van die innovatie uit 2003, Second Life? En is er maar één Metaverse, of zijn er verschillende?

Is er maar één
Metaverse, of
zijn er verschillende?

Vele deskundigen braken zich het hoofd over de materie en ook Zuckerberg, die via een videoverbinding communiceerde, had er natuurlijk een mening over. De gemeenschappelijke noemer was toch wel dat het om een nieuwe versie van internet gaat, waar mensen elkaar op een andere manier gaan ontmoeten. Een omgeving waar je je creativiteit ongebreideld kunt botvieren en waar alles mogelijk is, bijvoorbeeld door naast Zuckerberg te gaan wonen door een stukje grond in zijn buurt te kopen.

Dat onroerend goed koop je met crypto ’s en registreer je met NFT’s. O ja, en als je de Metaverse binnen wilt gaan, moet je eerst wel even een Avatar aanmaken. Of, als het kan, maar gewoon een aantal, dan kan je variëren in welke gedaante je in de Metaverse wilt bewegen.

Dominant
Zuckerberg heeft natuurlijk maar één gedachte: hij wil dé versie van de Metaverse gaan bouwen, zoals hij net als bij sociale netwerken de dominante partij gaat worden. Met Facebook is hij afhankelijk van advertentie-inkomsten (98% van Facebook’s inkomsten bestaan uit advertenties), in ‘zijn’ Metaverse kan hij echter fors gaan verdienen aan fysieke producten (à la Amazon) of applicaties (à la Apple). Voilà, Facebook’s afhankelijkheid van advertenties in één keer opgelost!

Maar er zijn meer kapers op de kust. Het bedrijf Sandbox heeft al een Metaverse operationeel en verleidde rapper Snoop Dogg alvast een mansion te bouwen in hun Metaverse. Kunnen de fans lekker naast hem een plot aanschaffen met crypto’s. En ook topmerken als Adidas en Gucci investeren kennelijk in deze Metaverse. De avatars zien er nog een beetje klungelig uit, maar in ieder geval krijg je het gevoel dat Facebook hier niet een ‘free ride’ gaat krijgen.

Vraag is wie hier nu allemaal op zit te wachten. Het geheim zit hem misschien in de droge constatering van één van de vele deskundigen, professor Charlie Fink: in de Metaverse moet je vooral kunnen doen wat je niet kunt in de echte wereld. Misschien kan ik dan toch die hike in de Himalaya doen…

Tegengeluid
SXSW werd lange tijd gedomineerd door Tech-optimisten. En laten we ook wel zijn: muziek luisteren heeft een enorme diepte gekregen door de recommendation engines van de muziekstreamers als Spotify, televisie heeft een nieuwe dimensie gekregen door de activiteiten van de videostreamers zoals Netflix, Uber vergemakkelijkt transport en welke wielrenner kan nog zonder Strava?

Maar de keerzijde van sociale media werd tijdens SXSW ook belicht: Nobelprijswinnaar Maria Ressa, die eenzaam vecht tegen de Filipijnse dictator Duarte, mocht haar land niet uit en moest daarom via een videoverbinding haar scherpe kritiek op sociale media ventileren. De ongeremde werking van algoritmen werkt desinformatie in de hand en holt democratieën uit. Reisgenoten Gerard Dielessen en Roeland Stekelenburg besloten ter plekke in Austin hun presentie op Facebook te beëindigen. Daarmee werd misschien ook en nieuwe trend zichtbaar: mensen gaan ‘ontdigitaliseren’ als platforms geen gepaste maatregelen nemen tegen uitwassen.

De opvolger van
Paul Verhoeven
dient zich aan…

Hollands glorie en slotact
Het Filmfestival werd opgeluisterd door een aantal wereldpremières. Eén daarvan had een Hollands tintje, want regisseur Halina Reijn was het stralende middelpunt van de vertoning van Bodies, Bodies, Bodies. Een ‘film noir’ over een reeks moorden in een kleine groep mensen in een afgelegen Amerikaanse villa met een wel heel verrassende twist aan het eind. Het Amerikaanse publiek vermaakte zich enorm, was zeer luid en beloonde de steeds Amerikaanser wordende Halina met een ovationeel applaus. De opvolger van Paul Verhoeven dient zich aan…

Parton

SXSW werd afgesloten zoals het hoort: met een knalfuif. Het Muziekfestival, de oorsprong van SXSW, was al een aantal dagen bezig en gaf veel jong talent, dé bands van de tweede helft van de jaren 20, een prachtig podium. Daarna kwam echter het grote werk: Dolly Parton gaf acte de présence, geheel volgens de doctrine van SXSW met de launch van Dollyverse, haar versie van de Metaverse. Enthousiast geïntroduceerd door een blockchainbedrijf konden de festivalgangers NFT’s van haar nieuwe album kopen met cryptovaluta. Gelukkig ging het gewoon om de muziek en gaf de 76-jarige Dolly een knallend concert.

Haar opmerking tijdens een iets te lang interview (“fortunately my husband was making advances to a very attractive lady in the bank office, which inspired me to create the song Joline and made me some money”) verbrak het mysterie van de Metaverse: ook hier gaat het gewoon om geld verdienen…

Bron: BM/Oege Boonstra

You might also be interested in these articles...

Burn rate and quicksand

Around the turn of the millennium, there was a frenzy of investment in companies that were known as "new media". Some of these companies are the tech giants we know today: Amazon, Facebook, Google... resounding successes that created enormous shareholder value. But there were also many companies that didn’t make it and went bankrupt. What was remarkable at that time was that large risks were being rewarded with additional investments. It was during this period that the concept of burn rate emerged: the amount of money a company loses per unit of time (a day, a month, or a year). You might think it couldn't get any crazier, but that is how it was at the time.

The recent streaming boom in the media world seemed to be following a similar pattern. Driven by the new Holy Grail, subscriber growth, streamers have been investing aggressively in content. Billions of dollars were available for creators, seemingly without a limit. Due to the success of Netflix, traditional media companies began to believe that investing in direct-to-consumer activities was a wise investment. With the exception of a few good examples (early entrants like RTL Netherlands with Videoland), this has slowly turned into a disaster. After all, companies everywhere are bleeding money, especially those who arrived late to the game.

Since traditional media companies do not like burn rates, there will be heavy cost-cutting this year. Warner Discovery was the first to announce a cost-cutting package of $3.5 billion (!), and Disney now is following suit and is even going further. CEO Bob Iger, who has returned to the company, has announced a whopping $5.5 billion in budget cuts, with 7,000 jobs being eliminated. These are tough measures, that are being appreciated by the shareholders of these companies.

However, there is a world where losses are still an accepted phenomenon. The sports world has its own rules, especially with regards to soccer. In the American system, club owners of the major American sports (baseball, basketball) are somewhat restrained by fair play rules. Apparently in soccer, other laws apply, where club losses are compensated for by owners who legally and often illegally supplement the club's coffers. Soccer club owners seem to have no problem with the burn rate of their plaything.

At the top of the list is sports streamer DAZN. Launched about 6 years ago by Russian billionaire Len Blavatnik as “the Netflix of Sports”, the company recently published results that broke all records. On a revenue of $1.6 billion, it suffered a loss of $2.9 billion in 2021. Given that sports rights are only an expensive loan, as they always belong to someone else, one can imagine that DAZN is built on quicksand. The planned IPO was canceled, but CEO Segev insists that he is sitting on a goldmine. "The Netflix story, the Amazon story — I think DAZN is going there as well." However, an adventure built on the quicksand of a magnificent burn rate will most likely not succeed.

READ MORE

Bold predictions for 2023

Predicting the future of media is just like predicting the weather: the truth all too often overtakes the forecast. Last year, I made some tentative attempts to predict the future in a number of columns and - to my relief - those were more often right than wrong. That's why I've gained just enough confidence to look into the future again...

The first one is rather safe: AVOD is going to make a massive breakthrough this year. All major SVOD players are heading in that direction and eventually it will become roughly one-third of their revenue. Remarkably enough, VOD is starting to look more and more like commercial television in this way. Allowing advertisements on the platform used to be a taboo for Netflix a few years ago, but the market leader cannot avoid it, in a time when consumer purchasing power is so heavily affected. Co-market leader Disney is also going to embrace AVOD.

The next prediction is a more bold one. Currently, on-demand accounts for around 30% of the consumer viewing behaviour. I previously argued that the tipping point has already taken place and that the shift to on-demand viewing is going to accelerate significantly. I think major players like Amazon, Apple and Google will invest massively in sports rights, while DAZN will also stay very active. Sports are one of the mainstays for public -, commercial - and pay television: the above-mentioned trend will hit traditional television hard. At the end of 2023, more than half of the viewing time will be spent online, I think.

A few years ago, broadcasters took the initiative to cooperate more closely in order to withstand - in particular - the American Tech threat. I think this development will stop in 2023. Broadcasters have understood that they will have to protect their brand and that this is incompatible with common VOD activities. ITV has already launched ITVX in the UK and similar situations will emerge at local media companies in other countries. Salto and Britbox will gradually be suffocated in their own national market in the coming year.

The increase in scale of media companies will also be brought to a halt. There will be no more major mergers. Only in the production market there will still occasionally be a takeover, but mega deals like the Discovery - Warner merger are a thing of the past. 2023 will be the year of operational excellence. The merger plans of RTL and Talpa will falter because ACM is an obstacle. Thomas Raabe, the CEO of RTL and Bertelsmann, can forget about his dream deal in Germany, a merger between RTL and P7S1.

And finally: the growth will cease in the production market. The marketing efforts of VOD players dry up: the focus will shift from subscriber growth to profitability. The production market will decline by around 10% and will stabilize at that level. In and of itself, this already is fantastic news for producers, because this is still well above the market size of 5 years ago. There still glows a little hope because TikTok is going to invest in long-form content and YouTube will have to participate. Well, we'll see....

READ MORE

Jonatan de Boer joins 3Rivers

Jonatan de Boer will join the 3Rivers team on 1 December 2022. Jonatan has been working in the Dutch media industry for more than 10 years and is a specialist in the field ofsocial media, online video and influencer marketing. He started the Dutch branch of Mediakraft, was managing director of the online branch of Medialane and led the tech startup Bird. Jonathan has specialized in social media analyses, online video productions and influencer marketing campaigns on all major socialmedia platforms. At 3Rivers he will mainly focus on media projects from a social media and online media perspective.

 

Oege Boonstra, partner 3Rivers: "We are pleased that Jonatan with his broad knowledge and experience in the field of social media will join our team. He has gained meaningful experience early in his career and can serve our clientele with a new service. He can demystify social media like no other and advise customers practically." Jonatan: "3Rivers is a wonderful company with a great reputation in the media, both nationally and internationally. I look forward to working with my new colleagues to achieve even more impact in the ever-changing media landscape."

 

3Rivers deals with strategic and organizational issues for media companies from an operational perspective. The company's consultants have all long-standing experience in the media world and have carried out projects all over the world with the aim of making media companies function more effectively.

READ MORE